około 400g krakersów (bez soli) lub innych herbatników
3 - 4 szklanek mleka
2 żółtka
3/4 szklanki cukru ( w tym część zmielonego na puder)
3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
3 czubate łyżki mąki pszennej
podwójny cukier waniliowy
1 czekolada biała
250 gram masła
1,5 szklanki wiórków kokosowych
50 gram płatków migdałowych
forma 30 cm x 40 cm
Wykonanie:
- żółtka utrzeć z cukrem i z cukrem waniliowym
- obie mąki wymieszać ze szklanką zimnego mleka i połączyć z żółtkami
- w tym czasie pozostałe mleko doprowadzić do wrzenia, dodać 3/4 tabliczki białej czekolady oraz powoli, stale mieszając wlewać zimne mleko z żółtkami aż do uzyskania gęstego budyniu - odstawić do wystygnięcia
- miękkie masło rozetrzeć z cukrem pudrem na krem
- do maślanego kremu, dodawać stopniowo zimny budyń i miksować
- na koniec do kremu waniliowego wsypać wiórki kokosowe
- dla wzmocnienia efektu można dodać aromat waniliowy lub migdałowy
- dno formy wyłożyć krakersami i posmarować kremem
- powinny być trzy warstwy - (krakersy - krem - krakersy - krem - krakersy - krem)
- ostatnią warstwę posypać obficie wiórkami kokosowymi, płatkami migdałów i resztą startej, białej czekolady
- całość lekko docisnąć i wstawić do lodówki na kilka godzin
- całość pokroić na ciastka o boku 4 cm x 4 cm
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz