piątek, 18 października 2013

CYNAMONOWE DROŻDŻÓWKI


CIASTO;
½ kg mąki
3 łyżki cukru
½ szklanki mleka
4 dag drożdży
10 dag masła
2 jaja
sól

1 jajo do posmarowania

I NADZIENIE;
3 jabłka
cynamon
odrobina wody
1-2 łyżki bułki tartej
cukier do smaku

II NADZIENIE;
1-2 łyżek masła
cukier
cynamon

PRZYGOTOWANIE;

  • Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier i odstawić do wyrośnięcia
  • Mąkę przesiać przez sito razem z solą do miski, wbić do niej jaja
  • Stopić masło
  • Wyrośnięte drożdże wlać do mąki i zagnieść ciasto
  • Do ciasta wlać masło i wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki
  • Poprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
  • W tym czasie obrać i pokroić na plasterki jabłka
  • Na patelnię wlać trochę wody i dusić jabłka aż do miękkości, pod koniec doprawić cynamonem i cukrem, wymieszać z taką ilością tartej bułki, aby wchłonęła wydzielony przez jabłka sok
  • Stopić masło do drugiego nadzienia i wymieszać cukier z cynamonem
  • Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części
  • Pierwszą część ciasta rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości około 1 cm
  • Pokroić na kwadraty
  • Na każdy kwadrat nakładać łyżkę jabłek i zlepić jak kopertę – wychodzi 8- 10 kopert
  • Z drugą częścią ciasta rozciągnąć w taki sam prostokąt
  • Cały prostokąt posmarować stopionym masłem i posypać obficie cukrem z cynamonem
  • Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku
  • Roladę pokroić na kawałki o szerokości około 3-4 cm – 12-16 ślimaczków
  • Wszystkie drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni, 15-20 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz