CIASTO;
½ kg mąki
3 łyżki
cukru
½ szklanki
mleka
4 dag
drożdży
10 dag
masła
2 jaja
sól
1 jajo do
posmarowania
I
NADZIENIE;
3 jabłka
cynamon
odrobina
wody
1-2 łyżki
bułki tartej
cukier do
smaku
II
NADZIENIE;
1-2 łyżek
masła
cukier
cynamon
PRZYGOTOWANIE;
- Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, wsypać cukier i odstawić do wyrośnięcia
- Mąkę przesiać przez sito razem z solą do miski, wbić do niej jaja
- Stopić masło
- Wyrośnięte drożdże wlać do mąki i zagnieść ciasto
- Do ciasta wlać masło i wyrabiać aż zacznie odstawać od ręki
- Poprószyć mąką, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia
- W tym czasie obrać i pokroić na plasterki jabłka
- Na patelnię wlać trochę wody i dusić jabłka aż do miękkości, pod koniec doprawić cynamonem i cukrem, wymieszać z taką ilością tartej bułki, aby wchłonęła wydzielony przez jabłka sok
- Stopić masło do drugiego nadzienia i wymieszać cukier z cynamonem
- Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie części
- Pierwszą część ciasta rozciągnąć na kształt prostokąta o grubości około 1 cm
- Pokroić na kwadraty
- Na każdy kwadrat nakładać łyżkę jabłek i zlepić jak kopertę – wychodzi 8- 10 kopert
- Z drugą częścią ciasta rozciągnąć w taki sam prostokąt
- Cały prostokąt posmarować stopionym masłem i posypać obficie cukrem z cynamonem
- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku
- Roladę pokroić na kawałki o szerokości około 3-4 cm – 12-16 ślimaczków
- Wszystkie drożdżówki posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w temperaturze 200 stopni, 15-20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz