wtorek, 15 października 2013

SZARLOTKA


3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 kostka masła
4-5 jaj
2 opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek (albo już uprażone z marketu)
1 szklanka cukru pudru
cynamon

malakser, forma do pieczenia i łezka w oku

Przygotowanie

  • - do malaksera wsypać mąkę pszenną, dodać masło, proszek 
  •   do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru i żółtka - posiekać
  •   (oczywiście można posiekać i zagnieść ciasto ręcznie)
  • - odłożyć ciasto do lodówki na 1/2 godziny - ja wkładam do 
  • zamrażalnika, ale tylko na czas wykonywania pozostałych czynności
  • jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon, wanilię i cukier (ilość cukru do smaku) - jeśli nie ma się ochoty poświęcać manikiuru można kupić  gotowe
  • ubić pianę z białek, dodać do niej mąkę ziemniaczaną i nadal ubijając resztę cukru pudru
  • 3/4 ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i na boki - warstwa około 0,5 cm
  • ciasto przykryć jabłkami, ubitą pianą i na wierzch wykruszyć resztę ciasta
  • piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut
  • gotowe ciasto, łasuchy mogą pokryć śnieżnym puchem z cukru pudru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz