3 szklanki mąki pszennej
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 kostka masła
4-5 jaj
2 opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek (albo już uprażone z marketu)
1 szklanka cukru pudru
cynamon
malakser, forma do pieczenia i łezka w oku
Przygotowanie
2 łyżki maki ziemniaczanej
1 kostka masła
4-5 jaj
2 opakowania cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek (albo już uprażone z marketu)
1 szklanka cukru pudru
cynamon
malakser, forma do pieczenia i łezka w oku
Przygotowanie
- - do malaksera wsypać mąkę pszenną, dodać masło, proszek
- do pieczenia, cukier waniliowy, 2 łyżki cukru pudru i żółtka - posiekać
- (oczywiście można posiekać i zagnieść ciasto ręcznie)
- - odłożyć ciasto do lodówki na 1/2 godziny - ja wkładam do
- zamrażalnika, ale tylko na czas wykonywania pozostałych czynności
- jabłka zetrzeć na tarce, dodać cynamon, wanilię i cukier (ilość cukru do smaku) - jeśli nie ma się ochoty poświęcać manikiuru można kupić gotowe
- ubić pianę z białek, dodać do niej mąkę ziemniaczaną i nadal ubijając resztę cukru pudru
- 3/4 ciasta wyłożyć na spód formy do pieczenia i na boki - warstwa około 0,5 cm
- ciasto przykryć jabłkami, ubitą pianą i na wierzch wykruszyć resztę ciasta
- piec w temperaturze 180 stopni około 30 minut
- gotowe ciasto, łasuchy mogą pokryć śnieżnym puchem z cukru pudru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz