1/2 kg dojrzałych pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1 lub 2 zielone ogórki
koncentrat pomidorowy
1 szklanka soku pomidorowego
1-2 łyżek soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek (ja dodałam olej rzepakowy)
duży kubek jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże listki bazylii
jak kto ma, może dodać też świeżą kolendrę i oregano
Przygotowanie
- zaczynam od pomidorów, zalewam je wrzątkiem i obieram ze skórki, a potem kroję w ósemki, 1/3 pomidorów odkładam
- ogórki obieram i kroję w kosteczkę
- paprykę kroję w cienkie paseczki
- czosnek kroję bardzo drobno i dodaję do oleju, koncentratu i soku z cytryny - mieszam
- do czosnkowej mikstury wlewam sok pomidorowy i jogurt naturalny, wrzucam obrane pomidory i wszystko miksuję
- wrzucam ogórki, odłożone pokrojone pomidory i paprykę
- doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem
- teraz trzeba wszystko schłodzić w lodówce (ja wrzucam po prostu kostki lodu)
- chłodnik podaję posypany listkami bazylii i zagryzam tostami posmarowanymi oliwą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz