wtorek, 15 października 2013

GAZPACHO


1/2 kg dojrzałych pomidorów
1/2 czerwonej papryki
1 lub 2 zielone ogórki
koncentrat pomidorowy
1 szklanka soku pomidorowego
1-2 łyżek soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek (ja dodałam olej rzepakowy)
duży kubek jogurtu naturalnego
ząbek czosnku
sól, pieprz
świeże listki bazylii
jak kto ma, może dodać też świeżą kolendrę i oregano

Przygotowanie
  • zaczynam od pomidorów, zalewam je wrzątkiem i obieram ze skórki, a potem kroję w ósemki, 1/3 pomidorów odkładam
  • ogórki obieram i kroję w kosteczkę
  • paprykę kroję w cienkie paseczki
  • czosnek kroję bardzo drobno i dodaję do oleju, koncentratu i soku z cytryny - mieszam
  • do czosnkowej mikstury wlewam sok pomidorowy i jogurt naturalny, wrzucam obrane pomidory i wszystko miksuję
  • wrzucam ogórki, odłożone pokrojone pomidory i paprykę
  • doprawiam solą, świeżo zmielonym pieprzem 
  • teraz trzeba wszystko schłodzić w lodówce (ja wrzucam po prostu kostki lodu)
  • chłodnik podaję posypany listkami bazylii i zagryzam tostami posmarowanymi oliwą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz