wtorek, 15 października 2013

SERNIK PEWNIAK



Ciasto na spód: 
1 szklanka mąki 

4 łyżki cukru
½ kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo

- zagnieść wszystko razem.
- wyłożyć na papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto na 
kształt formy, w której będziemy piec 
- przenieść ciasto razem z papierem do formy
- ponakłuwać widelcem

Masa serowa; 

1 masło
300gram cukru (najlepiej cukier puder)
1 cukier waniliowy
10 jaj
1 kg sera do serników
2 łyżki maki ziemniaczanej (albo budyń waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie

- masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
- w czasie miksowania dodawać po kolei żółtka
- dodać ser, zmniejszyć obroty miksera
- następnie wsypać mąkę ziemniaczaną z proszkiem i bakalie
- białka ubić ze szczyptą soli i połączyć z masą serową – mieszać 

  łyżką kreśląc ósemki
- wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię
- piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 
180 stopni 
- w czasie pieczenia zajrzeć, jeśli wierzch się zbyt mocno rumieni, przykryć folią aluminiową 
- po upieczeniu, nie wyjmować od razu z piekarnika, niech się trochę wystudzi 
- zimny sernik posypać cukrem pudrem, polać czekoladową polewą, lukrem, jak kto woli

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz