Ciasto na spód:
1 szklanka mąki
4 łyżki cukru
½ kostki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 jajo
- zagnieść wszystko razem.
- wyłożyć na papier do pieczenia i na nim rozwałkować ciasto na kształt formy, w której będziemy piec
- przenieść ciasto razem z papierem do formy
- ponakłuwać widelcem
Masa serowa;
1 masło
300gram cukru (najlepiej cukier puder)
1 cukier waniliowy
10 jaj
1 kg sera do serników
2 łyżki maki ziemniaczanej (albo budyń waniliowy)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
bakalie
- masło zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym
- w czasie miksowania dodawać po kolei żółtka
- dodać ser, zmniejszyć obroty miksera
- następnie wsypać mąkę ziemniaczaną z proszkiem i bakalie
- białka ubić ze szczyptą soli i połączyć z masą serową – mieszać
łyżką kreśląc ósemki
- wyłożyć na ciasto i wyrównać powierzchnię
- piec w nagrzanym piekarniku około 1 godziny w temperaturze 180 stopni
- w czasie pieczenia zajrzeć, jeśli wierzch się zbyt mocno rumieni, przykryć folią aluminiową
- po upieczeniu, nie wyjmować od razu z piekarnika, niech się trochę wystudzi
- zimny sernik posypać cukrem pudrem, polać czekoladową polewą, lukrem, jak kto woli
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz