1 masło
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1 proszek do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
cukier puder do posypania
miska, mikser, forma do pieczenia i apetyt :)
- masło utrzeć z cukrem
- do ubitego maślanego kremu dodawać po kolei całe jaja
- po zmiksowaniu wszystkiego na puszystą masę, dodać mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać przez sito, będzie lepiej napowietrzona, ale to czynność dla mniej leniwych)
- wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem do pieczenia formę
- rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki (2 cm)
- wyłożyć na ciasto - lekko wcisnąć
- piec w temperaturze 170 stopni, około 40 minut
- po wystygnięciu można polukrować albo posypać cukrem pudrem
PROSTY LUKIER
cukier puder wsypać do filiżanki i i dolać do niego powoli, stale mieszając sok z cytryny - tyle ile wejdzie aby otrzymać konsystencję gęstego jogurtu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz