wtorek, 15 października 2013

WIOSENNE CIASTO Z RABARBAREM


1 masło
5 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki pszennej lub tortowej
1 proszek do pieczenia
1/2 kg rabarbaru
cukier puder do posypania

miska, mikser, forma do pieczenia i apetyt :)


  • masło utrzeć z cukrem
  • do ubitego maślanego kremu dodawać po kolei całe jaja 
  • po zmiksowaniu wszystkiego na puszystą masę, dodać mąkę   zmieszaną z proszkiem do pieczenia (najlepiej przesiać przez sito, będzie lepiej napowietrzona, ale to czynność dla mniej leniwych)
  • wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem lub wyłożoną papierem  do pieczenia formę
  • rabarbar umyć, obrać ze skórki i pokroić na kawałki (2 cm)
  • wyłożyć na ciasto - lekko wcisnąć 
  • piec w temperaturze 170 stopni, około 40 minut
  • po wystygnięciu można polukrować albo posypać cukrem pudrem

PROSTY LUKIER
cukier puder wsypać do filiżanki i i dolać do niego powoli, stale mieszając sok z cytryny - tyle ile wejdzie aby otrzymać konsystencję gęstego jogurtu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz