· 4 dag drożdży
· 1 szklanka letniego mleka
· około ½ litra letniej wody
· 1 łyżka cukru
· 1 łyżka soli
· ½ kg mąki żytniej
· ½ kg maki pszennej
· kminek, zioła prowansalskie
· słonecznik lub inne dodatki wg upodobania
Wykonanie
· drożdże rozkruszyć w mleku i dodać cukier
· odstawić do wyrośnięcia
· pomieszać mąki (może być jeden rodzaj) razem ze solą i przyprawami
· dodać wyrośnięty zaczyn i ¾ porcji wody ( może nie być potrzebne całe ½ litra)
· wyrobić dobrze ciasto, tak aby odstawało od miski
· posypać mąką , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około ½ godziny)
· poprószyć stolnicę lub dużą deskę mąką i wyłożyć połowę wyrośniętego ciasta
· ponownie zagnieść i formować chlebek – podłużny lub okrągły
· tak samo postąpić z resztą ciasta
· piec na blasze lub w foremce około 40-50 minut w temperaturze 250 stopni lub 200 z termoobiegiem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz