wtorek, 15 października 2013

DOMOWY CHLEB – 2 bochenki


·       4 dag drożdży
·       1 szklanka letniego mleka
·       około ½ litra letniej wody
·       1 łyżka cukru
·       1 łyżka soli
·       ½ kg mąki żytniej
·       ½ kg maki pszennej
·       kminek, zioła prowansalskie
·       słonecznik lub inne dodatki wg upodobania

Wykonanie

·  drożdże rozkruszyć w mleku i dodać cukier
·  odstawić do wyrośnięcia
·  pomieszać mąki (może być jeden rodzaj) razem ze solą i przyprawami
·  dodać wyrośnięty zaczyn i ¾ porcji wody ( może nie być potrzebne całe ½ litra)
·   wyrobić dobrze ciasto, tak aby odstawało od miski
·  posypać mąką , przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około ½ godziny)
· poprószyć stolnicę lub dużą deskę mąką i wyłożyć połowę wyrośniętego ciasta
·  ponownie zagnieść i formować chlebek – podłużny lub okrągły
·  tak samo postąpić z resztą ciasta
· piec na blasze lub w foremce około 40-50 minut w temperaturze 250 stopni lub 200 z termoobiegiem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz