1/2 kg sera - takiego w wiaderku na sernik - z wanilią lub bez
2-3 jaj
maka pszenna
sól
borówki (lub inne owoce)
listki świeżej mięty
cukier do posypania
kwaśna śmietana
miska, garnek, widelec, łyżeczka i nadmiar energii
- na gaz wstawiamy garnek z osoloną wodą
(gotujemy ją pod pokrywką - szybciej i oszczędniej)
- do miski wbijamy całe jaja i roztrzepujemy je widelcem
na kogel mogel
- dodajemy sporą szczyptę soli
- dorzucamy ser i mieszamy z masą jajeczną
- wsypujemy porcjami mąkę - tyle ile się wmiesza,
aż do uzyskania gęstej masy
- masa powinna mieć konsystencję jak na kładzione kluski
- bierzemy łyżeczkę i każdorazowo maczając ją najpierw we wrzątku,
nabieramy ciasto serowe i wkładamy do wody
(samo spłynie z łyżeczki)
- gotujemy do wypłynięcia
Zajadamy się gorącymi kluseczkami, posypanymi borówkami, z kleksem gęstej śmietany oprószonej suto cukrem i ozdobionej listkami świeżej mięty...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz