wtorek, 15 października 2013

PIEROŻKI Z SEREM - na pocieszenie



1/2 kg sera - takiego w wiaderku na sernik - z wanilią lub bez
2-3 jaj
maka pszenna
sól
borówki (lub inne owoce)
listki świeżej mięty
cukier do posypania
kwaśna śmietana

miska, garnek, widelec, łyżeczka i nadmiar energii

- na gaz wstawiamy garnek z osoloną wodą
 (gotujemy ją pod pokrywką - szybciej i oszczędniej)
- do miski wbijamy całe jaja i roztrzepujemy je widelcem
  na kogel mogel
- dodajemy sporą szczyptę soli
- dorzucamy ser i mieszamy z masą jajeczną
- wsypujemy porcjami mąkę - tyle ile się wmiesza,
  aż do uzyskania gęstej masy
- masa powinna mieć konsystencję jak na kładzione kluski
- bierzemy łyżeczkę i każdorazowo maczając ją najpierw we wrzątku,
  nabieramy ciasto serowe i wkładamy do wody
  (samo spłynie z łyżeczki)
- gotujemy do wypłynięcia

Zajadamy się gorącymi kluseczkami, posypanymi borówkami, z kleksem gęstej śmietany oprószonej suto cukrem i ozdobionej listkami świeżej mięty...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz