50 dag maki pszennej lub razowej
20 dag płatków owsianych
2,5 dag drożdży
1 łyżka miodu
350 ml mleka
1 łyżeczka soli
· drożdże połączyć z ciepłym mlekiem i miodem
· wsypać płatki owsiane i dobrze wymieszać
· odstawić w ciepłe miejsce na około ½ godziny
· mąkę wymieszać z solą
· dodać wyrośnięty zaczyn
· wyrobić ciasto
· odstawić do wyrośnięcia na kolejne ½ godziny
· ciasto wyłożyć na stolnicę i ponownie zagnieść
· podzielić na 18 części
· z każdej części formować bułeczkę w kształcie lekko spłaszczonej kuleczki
· ułożyć bułeczki na blasze i znowu zostawić do wyrośnięcia na ½ godziny
· przed włożeniem do piekarnika naciąć
· piec w temperaturze około 200 stopni C, 20-30 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz