piątek, 18 października 2013

PLACEK DYNIOWY Z JABŁKAMI









½ kg dyni
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
200 gram masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy
3 jaja
2 jabłka










Przygotowanie
  • dynię obrać ze skóry i pestek, pokroić na małe kawałki
  • do garnka wlać odrobinę wody i gotować dynię do miękkości, następnie ją zmiksować
  • masło rozpuścić, ze szklanką cukru i cukrem waniliowym
  • puree z dyni wymieszać z masłem
  • stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka
  • na końcu dodać pianę z białek
  • jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki
  • wylać ciasto na  średnią blaszkę
  • układać płasko na cieście plasterki jabłek, posypać cynamonem
  • piec w temperaturze 180 stopni z termo-obiegiem przez 45-55 minut

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz