½ kg dyni
2
szklanki mąki
1
szklanka cukru
200 gram
masła
2 łyżeczki
proszku do pieczenia
1
łyżeczka cynamonu
cukier waniliowy
3 jaja
2 jabłka
Przygotowanie
- dynię obrać ze skóry i pestek, pokroić na małe kawałki
- do garnka wlać odrobinę wody i gotować dynię do miękkości, następnie ją zmiksować
- masło rozpuścić, ze szklanką cukru i cukrem waniliowym
- puree z dyni wymieszać z masłem
- stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i żółtka
- na końcu dodać pianę z białek
- jabłka obrać i pokroić na cienkie plasterki
- wylać ciasto na średnią blaszkę
- układać płasko na cieście plasterki jabłek, posypać cynamonem
- piec w temperaturze 180 stopni z termo-obiegiem przez 45-55 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz