wtorek, 15 października 2013

CIASTO MARCHEWKOWE



2 ½ szklanki mąki
1 ½ szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ łyżeczki gałki muszkatołowej
1 ½ łyżeczki cynamonu
½ łyżeczki soli
1 szklanka oleju
3-4 jajek
½ szklanki mleka
2 szklanki marchwi (startej na średnich oczkach)
1 starte na grubo jabłko, ( ale nie jest to konieczne)
Dodatki, jak kto lubi (wszystkie albo wybrane):
1 ½ szklanki wiórków kokosowych
¾ szklanki posiekanych orzechów
½ szklanki rodzynek


POLEWA I
Roztopiona z 1 łyżką wody czekolada

POLEWA II
1 serek śmietankowo waniliowy - homogenizowany (100g)
2 łyżki masła w temperaturze pokojowej
2 łyżki mleka
½ łyżeczki wanilii
Szczypta soli
2 szklanki cukru pudru

WYKONANIE CIASTA:

  • Wymieszać wszystkie suche składniki
  • Dodać płynne składniki
  • Dodać marchew
  • Ubijać mikserem na niskich obrotach, aż uzyskamy jednolitą masę,wtedy dodać bakalie.
  • Wyłożyć na blaszkę (wyłożoną papierem lub wysmarowaną masłem)
  • Piec w temperaturze około 180 stopni przez 40 -60 minut w zależności od grubości wyłożonego ciasta.
  • Wskazana próba patyczkowa.


WYKONANIE POLEWY II:
- Utrzeć serek i masło
- Dodać wanilię, sól i mleko
- Dodać tyle cukru pudru, aby uzyskać gęstą masę
Smarować zimne ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz