niedziela, 13 lipca 2014

DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z WIŚNIAMI

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 1/2 kostki masła
  • 1 szklanka cukru
  • 5-6 żółtek\
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • cukier waniliowy
  • sól
  • wydrylowane wiśnie
  • sok z 1/2 cytryny
  • cukier puder
Wykonanie
  • wydrylowane wiśnie wsypać na rozgrzaną patelnię i podsypać niewielką ilością cukru
  • poczekać aż cukier się rozpuści i dusić jeszcze 10-15 minut
  • zestawić z ognia i po wystudzeniu dodać 1 lub 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej i dobrze wymieszać
  • podgrzać mleko i wymieszać z rozkruszonymi w cukrze drożdżami, odstawić do wyrośnięcia
  • żółtka wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym
  • do żółtek dodać wyrośnięte drożdże i mąkę, a na końcu rozpuszczone masło
  • wyrobić ciasto i zostawić do wyrośnięcia
  • wyrośnięte ciasto podzielić na porcje i każdą rozwałkować na placek o grubości około 1 cm
  • wykrawać kółka szklanką tak jak na pierogi
  • na każdy krążek nałożyć porcję usmażonych w cukrze wiśni i zlepić w kulkę z nadzieniem w środku
  • układać na blasze do ponownego wyrośnięcia
  • przed włożeniem do piekarnika posmarować każdą bułeczkę roztrzepanym białkiem
  • piec 15-20 minut w temperaturze 170 stopni z termoobiegiem 
  • ostudzone bułeczki można posypać cukrem pudrem lub polukrować
Lukier
  • wycisnąć sok z połowy cytryny i wsypać tyle cukru pudru aż uzyska się konsystencję gęstej smietany

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz