sobota, 19 lipca 2014

OMLET ZE SZPINAKIEM I SEREM FETA

Składniki

  • 300 dag świeżego szpinaku
  • 2-3 ząbków czosnku
  • zielona pietruszka
  • 100 dag sera feta
  • oliwa
  • masło 
  • 2-3 jaj
  • łyżka mąki
  • 1/3 szklanki mleka
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz, sól
Wykonanie
  • na patelni rozgrzać oliwę z masłem
  • wrzucić drobno posiekany czosnek i pietruszkę
  • szpinak dobrze wypłukać i pozbawić ogonków
  • tak przygotowane liście porwać na kawałki i dodać do czosnku i pietruszki
  • doprawić gałką muszkatołową i pieprzem
  • smażyć jeszcze 2-3 minuty
  • dodać rozdrobniony ser feta, wymieszać
  • raczej nie solić, bo ser feta jest wystarczający słony
  • odstawić nadzienie
  • jajka zmiksować z mlekiem, mąką i odrobiną soli
  • usmażyć omlet na maśle wymieszanym z oliwą
  • kiedy zetnie się górna warstwa omletu, nałożyć farsz ze szpinaku i złożyć na pół
  • zapiec
  • przed podaniem posypać zieloną pietruszką

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz