- 8 dag drożdży
- 1 łyżka cukru
- 3,5 szklanki mąki krupczatki
- 1,5 szklanki letniej wody
- 0,75 szklanki oleju
- sól
Nadzienie:
- 0,5 kg pieczarek
- wędlina
- oliwki
- papryczki
- cebula pokrojona w piórka
- 30 dag żółtej mozzarelli
Sos:
- ketchup
- koncentrat pomidorowy
- 3-5 ząbków drobno pokrojonego czosnku
- 0,5 szklanki wody
- sól, pieprz, papryka
- oregano, tymianek, bazylia
Wykonanie:
- drożdże rozcieramy z cukrem
- dodajemy wodę i 1/3 mąki
- wszystko mieszamy i odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia
- w tym czasie robimy sos; po prostu mieszamy wszystko łyżką i doprawiamy do smaku, ale raczej na ostro
- kroimy na plasterki pieczarki, a oliwki na połówki
- ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, lub kroimy w cienkie plasterki
- wracamy do ciasta, które powinno już nieco podrosnąć
- dodajemy resztę mąki, sól (dopiero teraz, bo sól spowalnia rośnięcie drożdży), olej
- wszystko zagniatamy w elastyczną, odstającą od ręki kulę
- ciasto dzielimy - powinny wyjść dwie blaszki - jedna, ta większa, która jest na wyposażeniu piekarnika i mniejsza, o bokach 30 cm x 30 cm
- ciasto jest tłuste, więc łatwo się daje rozciągnąć na blasze rękami (grubość około 0,5 cm)
- ciasto od razu smarujemy sosem
- nakładamy farsz; wędlinę, oliwki, papryczki, cebulę i co tam kto chce, posypujemy pieczarkami (nie trzeba ich osobno podsmażać) i startym serem
- wierzch można dodatkowo posypać ziołami
- piec w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 160 stopni, około 15 - 20 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz