Składniki
- 8 dag drożdży
- 1 łyżka cukru kryształu
- 1 szklanka ciepłego mleka
- 750 dag mąki tortowej
- 4 żółtka
- 1 kostka roztopionego masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 szklanka cukru pudru
- marmolada do nadzienia
Wykonanie
- drożdże rozetrzeć z cukrem kryształem i wymieszać z ciepłym mlekiem i 1/2 szklanki mąki
- rozczyn zostawić do wyrośnięcia
- w tym czasie rozgrzać piekarnik do 170 stopni i przygotować blaszki do pieczenia
- do wyrośniętego rozczynu dodać żółtka oraz resztę mąki i wyrobić
- następnie wlać roztopiony tłuszcz i ponownie zagnieść
- jeśli ciasto będzie luźne, podsypać jeszcze mąki
- do miski wlać wodę w temperaturze pokojowej i włożyć do niej kulkę ciasta (wypłynie po 5 minutach)
- wyciągamy ciasto z wody i zagniatamy ze szklanką cukru pudru
- odkrawamy po kawałku ciasta i wałkujemy na stolnicy na kółko o grubości 2 milimetrów, które dzielimy na 8 trójkątów
- na każdy trójkąt nakładamy marmoladę o ulubionym smaku lub powidła i zwijamy rogaliki rozpoczynając od dłuższego boku
- ułożone na blaszce rogaliki smarujemy roztrzepanymi białkami
- teraz można je posypać orzeszkami i cukrem lub po upieczeniu polukrować
- piec około 15-20 minut do zrumienienia
- mnie, z tej porcji ciasta wyszło 66 rogalików
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz