Składniki:
I część ciasta:
- 1 kostka masła
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- 1 czekolada
- 0,5 szklanki mleka lub wody
II część ciasta:
- 5 żółtek
- 1,5-2 szklanek mąki krupczatki, ewentualnie tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki wódki
- 4 łyżki wody (opcjonalnie jeśli ciasto wyjdzie za gęste)
- ubite ze szczyptą soli 5 białek
Krem:
- 0,5 litra śmietanki 30%
- 2 cukry waniliowe lub cukier puder
- 2 fiksy do śmietanki w celu usztywnienia, lub 2 galaretki cytrynowe
- konfitura z wiśni lub czarnej porzeczki
- polewa do polania lub starta czekolada
Smaczny dodatek - nasączenie!
- alkohol rozcieńczony wodą
Wykonanie:
- pierwszą część ciasta włożyć do garnka i zagotować
- po ostudzeniu płynnej masy czekoladowej, dodać do niej drugą część ciasta bez białek
- kiedy masa będzie dobrze wymieszana dodać ubite białka
- gotowe ciasto wyłożyć na wyłożoną papierem blaszkę o wymiarach 33 cm x 33 cm
- piec bez termoobiegu w temperaturze 180 stopni około 30 - 40 minut
- w czasie pieczenia ciasta przygotować krem
- śmietanę lekko ubić cukrem waniliowym, potem dodać fiksy i ubijać do uzyskania pożądanej gęstości
- w przypadku kiedy zamiast fiksów wolimy galaretkę, to dodajemy ją do śmietany kiedy już zaczyna tężeć
- z ostudzonego ciasta wykrawamy dwa blaty
- oba blaty obficie zraszamy smacznym dodatkiem :)
- następnie smarujemy suto dolny blat ulubioną konfiturą
- na konfiturę wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem
- wierzch smarujemy polewą lub resztą kremu i posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz