Składniki:
- 600 gram mąki pełnoziarnistej (lub mieszanka mąk, płatków owsianych, jakie akurat są w domu)
- 0,5 l mleka
- 2 łyżki oleju lub oliwy
- 2 jaja
- 1-2 łyżek cukru
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- ziarna, zioła i inne dodatki wg upodobania
- foremka keksówka
- 2 miski do wymieszania składników
Przygotowanie:
- wszystkie suche składniki mieszamy łyżką w misce
- w drugiej misce mieszamy składniki płynne
- wlewamy płynne do suchych i mieszamy do połączenia ( mikser jest tutaj niepotrzebny)
- nagrzewamy piekarnik do 180 stopni z termoobiegiem
- wysmarowaną formę lub wyłożoną papierem do pieczenia, napełniamy ciastem, które jest konsystencji gęstego, kleistego budyniu
- wierzch można posypać ziarnami lub płatkami owsianymi
- pieczemy do suchego patyczka, około 60 do 70 minut
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz