sobota, 13 lutego 2016

SMALEC NA DIETĘ


Składniki
  • puszka białej fasoli
  • 3 cebule
  • starte na grubych oczkach tarki kwaśne jabłko
  • suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki
  • 1/3 szklanki wody
  • 2 łyżki majeranku
  • sól i pieprz
  • sos sojowy lub w ostateczności kostka rosołowa
  • 2 listki laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
  • na początek bierzemy się za czarna robotę, inaczej mówiąc wyciskami łzy, krojąc cebulę na drobną kosteczkę
  • następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z jabłkiem, zielem angielskim i listkami laurowymi na złoty kolor
  • po ostudzeniu wyjmujemy przyprawy
  • fasolę miksujemy z wodą i sosem sojowym na gładką masę
  • teraz dodajemy cebulę, śliwki i majeranek, oraz sól i pieprz do smaku
  • wszystko lekko tylko miksujemy - żeby śliwki i cebula były wyczuwalne w masie i na języku :)
  • na pajdzie świeżego razowego chleba z kwaszonym ogórkiem - PYCHOTA!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz