Składniki
- puszka białej fasoli
- 3 cebule
- starte na grubych oczkach tarki kwaśne jabłko
- suszone śliwki pokrojone na małe kawałeczki
- 1/3 szklanki wody
- 2 łyżki majeranku
- sól i pieprz
- sos sojowy lub w ostateczności kostka rosołowa
- 2 listki laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego
- oliwa lub olej do smażenia
Przygotowanie:
- na początek bierzemy się za czarna robotę, inaczej mówiąc wyciskami łzy, krojąc cebulę na drobną kosteczkę
- następnie smażymy ją na rozgrzanym tłuszczu, razem z jabłkiem, zielem angielskim i listkami laurowymi na złoty kolor
- po ostudzeniu wyjmujemy przyprawy
- fasolę miksujemy z wodą i sosem sojowym na gładką masę
- teraz dodajemy cebulę, śliwki i majeranek, oraz sól i pieprz do smaku
- wszystko lekko tylko miksujemy - żeby śliwki i cebula były wyczuwalne w masie i na języku :)
- na pajdzie świeżego razowego chleba z kwaszonym ogórkiem - PYCHOTA!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz