Składniki:
Ciasto:
- 4 jaja
- 2 szklanki mleka (można zastąpić 1 szklankę mleka wodą)
- mąka
- olej rzepakowy do ciasta (2-3 łyżki) i do smażenia
- sól
Nadzienie:
- opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski
- pieczarki
- duża cebula
- tarty żółty ser - najlepiej mozzarella
- pieprz, sól
- olej do smażenia
Wykończenie:
- jajo
- tarta bułka
Przygotowanie:
- wszystkie składniki na ciasto miksujemy, dodając tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany
- kroimy dość drobno cebulę i pieczarki
- na rozgrzaną patelnię, wlewamy olej rzepakowy i smażymy na nim zamrożoną włoszczyznę, cebulę i pieczarki
- doprawiamy solą i pieprzem
- kiedy warzywa są już "prawie" miękkie ( ja wolę, aby nie były rozciapane) przekładamy do miski i wystudzone mieszamy ze startym serem
- teraz przystępujemy do smażenia naleśników
- kiedy na patelni jest kolejny naleśnik, ten już gotowy, ale jeszcze gorący (zapobiega to pękaniu ciasta), napełniamy nadzieniem i zawijamy
- jeśli nie musimy uważać na kalorie; gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w tartej bułce, a następnie obsmażamy na rumiano
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz