czwartek, 11 lutego 2016

WARZYWNE KROKIETY - NA SZYBKO


Składniki:

Ciasto:
  • 4 jaja
  • 2 szklanki mleka (można zastąpić 1 szklankę mleka wodą)
  • mąka
  • olej rzepakowy do ciasta (2-3 łyżki) i do smażenia
  • sól
Nadzienie:
  • opakowanie mrożonej włoszczyzny w paski
  • pieczarki
  • duża cebula
  • tarty żółty ser - najlepiej mozzarella
  • pieprz, sól
  • olej do smażenia
Wykończenie:
  • jajo
  • tarta bułka
Przygotowanie:
  • wszystkie składniki na ciasto miksujemy, dodając tyle mąki, aby powstała konsystencja gęstej śmietany
  • kroimy dość drobno cebulę i pieczarki
  • na rozgrzaną patelnię, wlewamy olej rzepakowy i smażymy na nim zamrożoną włoszczyznę, cebulę i pieczarki
  • doprawiamy solą i pieprzem
  • kiedy warzywa są już "prawie" miękkie ( ja wolę, aby nie były rozciapane) przekładamy do miski i wystudzone mieszamy ze startym serem
  • teraz przystępujemy do smażenia naleśników
  • kiedy na patelni jest kolejny naleśnik, ten już gotowy, ale jeszcze gorący (zapobiega to pękaniu ciasta), napełniamy nadzieniem i zawijamy
  • jeśli nie musimy uważać na kalorie; gotowe krokiety maczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w tartej bułce, a następnie obsmażamy na rumiano

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz