środa, 10 lutego 2016

HUMMUS


Składniki:

  • puszka ciecierzycy
  • 3 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki ziaren sezamu
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • ewentualnie nieco wody, gdy pasta za gęsta
  • sok z 1/2 cytryny
  • pieprz, sól
Przygotowanie:
  • sezam prażymy do lekkiego zrumienienia na suchej patelni
  • dodajemy do sezamu rozgnieciony czosnek
  • sok z cytryny, sól, pieprz do smaku
  • stopniowo dolewamy oliwę z oliwek (tyle ile się wkręci do konsystencji pasty)
  • wszystko miksujemy na gładką pastę
  • dodajemy odsączoną ciecierzycę i jeszcze raz miksujemy
  • przekładamy do miseczki i skrapiamy oliwą
  • przechowujemy w lodówce 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz