Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- cytryna
- pomidor malinowy
- zielona pietruszka
- czerwona cebula
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- awokado musi być miękkie i dojrzałe, jeśli zakupimy takie, które jest twarde, wystarczy owinąć je w gazetę i odstawić na 2-3 dni w ciemne miejsce (nie w lodówce)
- awokado przekrawamy na pół i okręcamy wokół jego pestki
- pozbawione pestki awokado wydrążamy łyżką - jest jak masło
- następnie rozduszamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny do smaku, ale także po to, aby nie sczerniało.
- cebulę, najlepiej czerwoną, bo jest łagodniejsza, kroimy drobno
- siekamy natkę pietruszki (lub kolendry)
- zalewamy wrzątkiem pomidora i pozbawiony skórki kroimy w kosteczkę
- wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz