niedziela, 7 lutego 2016

GUACAMOLE


Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • cytryna
  • pomidor malinowy
  • zielona pietruszka
  • czerwona cebula
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

  • awokado musi być miękkie i dojrzałe, jeśli zakupimy takie, które jest twarde, wystarczy owinąć je w gazetę i odstawić na 2-3 dni w ciemne miejsce (nie w lodówce)
  • awokado przekrawamy na pół i okręcamy wokół jego pestki
  • pozbawione pestki awokado wydrążamy łyżką - jest jak masło
  • następnie rozduszamy widelcem i skrapiamy sokiem z cytryny do smaku, ale także po to, aby nie sczerniało.
  • cebulę, najlepiej czerwoną, bo jest łagodniejsza, kroimy drobno
  • siekamy natkę pietruszki (lub kolendry)
  • zalewamy wrzątkiem pomidora i pozbawiony skórki kroimy w kosteczkę
  • wszystko mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz