czwartek, 18 sierpnia 2016

ŁATWA TARTA CYTRYNOWA


Składniki:

Spód:

  • 12-15 herbatników
  • 100 g stopionego masła
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
Nadzienie:
  • 1 puszka (400 g) skondensowanego mleka (nisko-słodzonego lub bez cukru)
  • 3 jaja
  • 2 cytryny
  • 200g cukru pudru
Wykonanie:

Spód:
  • herbatniki kruszymy
  • następnie zagniatamy z masłem i cukrem
  • wylepiamy formę do tarty
  • wstawiamy do lodówki
Nadzienie:
  • mleko miksujemy z żółtkami i skórką z cytryny
  • dodajemy stopniowo sok z cytryny - masa będzie gęstnieć
  • można dosłodzić jeśli ktoś tak woli
  • wylać na spód
  • wstawić do lodówki
  • ubić białka na bezę z resztą cukru
  • wyłożyć na masę i wyrównać powierzchnię
  • piec 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem
  • można jeść ciepłą tartę, ale pierwszy kawałek trudno wówczas się wyjmuje

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz