Składniki:
Spód:
- 12-15 herbatników
- 100 g stopionego masła
- 3 łyżeczki brązowego cukru
Nadzienie:
- 1 puszka (400 g) skondensowanego mleka (nisko-słodzonego lub bez cukru)
- 3 jaja
- 2 cytryny
- 200g cukru pudru
Wykonanie:
Spód:
- herbatniki kruszymy
- następnie zagniatamy z masłem i cukrem
- wylepiamy formę do tarty
- wstawiamy do lodówki
Nadzienie:
- mleko miksujemy z żółtkami i skórką z cytryny
- dodajemy stopniowo sok z cytryny - masa będzie gęstnieć
- można dosłodzić jeśli ktoś tak woli
- wylać na spód
- wstawić do lodówki
- ubić białka na bezę z resztą cukru
- wyłożyć na masę i wyrównać powierzchnię
- piec 20 minut w 190 stopniach z termoobiegiem
- można jeść ciepłą tartę, ale pierwszy kawałek trudno wówczas się wyjmuje
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz