Składniki:
Spód:
- 300 g czekoladowych ciasteczek (u mnie OREO)
- 100 g masła
Krem:
- 200 ml śmietanki 30%
- 3 czekolady gorzkie
- 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy
- 50 g masła
Ulubiona konfitura
Wykonanie spodu:
- herbatniki kruszymy (miksujemy)
- mieszamy z roztopionym masłem
- wylepiamy masą formę do tarty lub tortownicę
- pieczemy 5-7 min w 160 stopniach z termoobiegiem
- studzimy
Wykonanie kremu:
- śmietankę zagotowujemy
- czekoladę kruszymy i zalewamy śmietaną dodajemy masło i po chwili mieszamy (niech czekolada trochę zmięknie)
- zostawiamy do wystygnięcia, można włożyć do miski z zimna woda) często mieszając
- odkładamy 5-7 łyżek na polewę
- resztę miksujemy na ciemny krem
Finał:
- spód smarujemy konfiturą
- na to wykładamy krem
- na krem polewę
- można posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi
- po godzinnym pobycie tarty w lodówce można już ją zajadać
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz