- 2 paczki krakersów
- 500 g pieczarek (zamiast pieczarek można użyć wędlinę)
- 8 jaj
- 200 g sera żółtego
- majonez
- zielona pietruszka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- pieczarki myjemy (nie trzeba obierać), wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 15 minut
- ostudzone grzyby drobno kroimy, doprawiamy pieprzem i dodajemy do nich 4 łyżki majonezu
- jaja gotujemy na twardo
- oddzielamy żółtka od białek
- białka drobno kroimy, solimy i mieszamy z 4 łyżkami majonezu
- żółtka kruszymy
- ścieramy żółty ser i mieszamy z 6 łyżkami majonezu
- kroimy natkę pietruszki
Składamy potrawę:
- blaszkę do pieczenia wykładamy (lub nie) folią
- wykładamy dno pierwszą warstwą krakersów
- na krakersy wykładamy masę serową
- na serze układamy drugą warstwę krakersów
- teraz pora na masę pieczarkową (lub wędlinową)
- na pieczarki kładziemy ostatnią, trzecią warstwę krakersów
- na krakersy wykładamy masę białkową
- posypujemy wierzch pokruszonym żółtkiem
- teraz blaszkę wkładamy na kilka godzin do lodówki (najlepiej zrobić potrawę dzień przed)
- po wyjęciu z lodówki posypujemy całość pokrojoną natką pietruszki
- podajemy sałatkę w formie "ciastek", pokrojoną wzdłuż krawędzi krakersów
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz