niedziela, 30 kwietnia 2017

CZEKOLADOWE CIASTO BEZ PIECZENIA


Składniki:

  • 250 gram herbatników
  • 350 ml 30% słodkiej śmietanki
  • 2 fixy do śmietanki
  • 250 gram serka mascarpone
  • 2 białe czekolady
  • 2 mleczne czekolady
  • 2-3 szklanek prażonej pszenicy

Wykonanie:

  • białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić
  • 200 ml śmietanki ubić, dodać 1 fix i serek mascarpone
  • ubijać aż masa nie stężeje
  • następnie powoli dodawać rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę stale miksując
  • wsypać pszenicę i zamieszać łyżką
  • mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić
  • resztę śmietanki ubić i wymieszać z fixem
  • dodać ostudzoną mleczną czekoladę i zmiksować
  • formę wyłożyć papierem do pieczenia (20 x 35)
  • wyłożyć pierwszą warstwę herbatników
  • wlać masę serową i wyrównać
  • wyłożyć drugą warstwę herbatników
  • wylać masę ciemną
  • posypać resztą pszenicy
  • wstawić do lodówki na minimum 2 godziny

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz