Składniki:
- 250 gram herbatników
- 350 ml 30% słodkiej śmietanki
- 2 fixy do śmietanki
- 250 gram serka mascarpone
- 2 białe czekolady
- 2 mleczne czekolady
- 2-3 szklanek prażonej pszenicy
Wykonanie:
- białe czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić
- 200 ml śmietanki ubić, dodać 1 fix i serek mascarpone
- ubijać aż masa nie stężeje
- następnie powoli dodawać rozpuszczoną i ostudzoną białą czekoladę stale miksując
- wsypać pszenicę i zamieszać łyżką
- mleczne czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić
- resztę śmietanki ubić i wymieszać z fixem
- dodać ostudzoną mleczną czekoladę i zmiksować
- formę wyłożyć papierem do pieczenia (20 x 35)
- wyłożyć pierwszą warstwę herbatników
- wlać masę serową i wyrównać
- wyłożyć drugą warstwę herbatników
- wylać masę ciemną
- posypać resztą pszenicy
- wstawić do lodówki na minimum 2 godziny
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz