niedziela, 30 kwietnia 2017

ŁATWE CURRY Z INDYKA


Składniki:

  • około 1 kg mięsa z indyka (może być również inne na przykład udka z kurczaka czy żeberka wieprzowe)
  • bulion (w ostateczności może być z kostki, najlepiej tej bio)
  • 1-2 cebule
  • 2-3 duże ząbki czosnku
  • kawałek świeżego imbiru
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • sok z 1 cytryny
  • 2 1/2 łyżki przyprawy garam masala
  • sól, pieprz
Wykonanie:
  • mięso pokroić w spore kawałki (mniej więcej wielkość udek z kurczaka)
  • cebulę, czosnek i imbir pokroić w kostkę
  • włożyć wszystko do jednego naczynia żaroodpornego lub gara z grubym dnem
  • dodać resztę składników i przyprawy
  • przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni na 3-4 godziny lub na gaz i dusić na małym ogniu
  • Na koniec dodać sok z cytryny
  • mięso jest aromatyczne i rozpływa się w ustach
  • podawać można z tym kto lubi, ja polecam kalafiorowy ryż

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz