Składniki:
- około 1 kg mięsa z indyka (może być również inne na przykład udka z kurczaka czy żeberka wieprzowe)
- bulion (w ostateczności może być z kostki, najlepiej tej bio)
- 1-2 cebule
- 2-3 duże ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- mały słoiczek koncentratu pomidorowego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 puszka mleka kokosowego
- sok z 1 cytryny
- 2 1/2 łyżki przyprawy garam masala
- sól, pieprz
Wykonanie:
- mięso pokroić w spore kawałki (mniej więcej wielkość udek z kurczaka)
- cebulę, czosnek i imbir pokroić w kostkę
- włożyć wszystko do jednego naczynia żaroodpornego lub gara z grubym dnem
- dodać resztę składników i przyprawy
- przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 140 stopni na 3-4 godziny lub na gaz i dusić na małym ogniu
- Na koniec dodać sok z cytryny
- mięso jest aromatyczne i rozpływa się w ustach
- podawać można z tym kto lubi, ja polecam kalafiorowy ryż
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz