Składniki:
- 200 g mielonej piersi z indyka
- 400 g kapusty włoskiej
- 1 cebula
- 1 woreczek brązowego ryżu lub kaszy gryczanej
- 1 jajo
- 1 koncentrat pomidorowy
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- sól, pieprz, kminek
Przygotowanie:
- kapustę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną 1 łyżkę oleju, dolać nieco wody, tyle aby się nie przypaliła i dusić pod przykryciem 5-10 minut
- doprawić kapustę solą, pieprzem i kminkiem
- ugotować kaszę
- do miski włożyć zmielone mięso, kapustę, kaszę, jajo, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać
- formować kotleciki
- koncentrat rozpuścić w szklance ciepłej wody i doprawić
- kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub rondlu i zalać rozpuszczonym w wodzie koncentratem
- piec w piekarniku pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopniu, lub dusić na wolnym ogniu
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz