poniedziałek, 2 marca 2015

OSZUKANE GOŁĄBKI



Składniki:

  • 200 g mielonej piersi z indyka
  • 400 g kapusty włoskiej
  • 1 cebula
  • 1 woreczek brązowego ryżu lub kaszy gryczanej
  • 1 jajo
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól, pieprz, kminek

Przygotowanie:

  • kapustę pokroić w drobną kosteczkę i wrzucić na rozgrzaną 1 łyżkę oleju, dolać nieco wody, tyle aby się nie przypaliła i dusić pod przykryciem 5-10 minut
  • doprawić kapustę solą, pieprzem i kminkiem
  • ugotować kaszę
  • do miski włożyć zmielone mięso, kapustę, kaszę, jajo, sól, pieprz i wszystko dokładnie wymieszać
  • formować kotleciki
  • koncentrat rozpuścić w szklance ciepłej wody i doprawić
  • kotleciki ułożyć w naczyniu żaroodpornym lub rondlu i zalać rozpuszczonym w wodzie koncentratem
  • piec w piekarniku pod przykryciem około 40 minut w temperaturze 180 stopniu, lub dusić na wolnym ogniu

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz